Elite Franchise Mindset

Στο πλαίσιο της νέας κατάστασης της αγοράς, αναμένεται έντονη ενδυνάμωση του κλάδου του franchising, με ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των ενδιαφερομένων να επενδύσουν και να απασχοληθούν ενεργά στη νέα τους επιχείρηση. Καταλυτικό παράγοντα επιτυχίας, τόσο για τις νέες επιχειρήσεις, όσο και για τον ίδιο τον κλάδο αποτελεί ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς των επιχειρηματιών – franchisors, οι οποίοι μπορεί να απογειώσουν το brand και να διασφαλίσουν την επιτυχία για όλους τους συνεργάτες τους ή να καταστρέψουν τους πάντες που περιστρέφονται γύρω τους…

Βασική αρχή του franchising αποτελεί η win – win συνεργασία, δηλαδή αμοιβαίο όφελος, δίκαιοι όροι, κοινό όραμα και πάθος, συμμετοχή στην ανέλιξη, τιμιότητα, ειλικρίνεια.

Όταν ο franchisor είναι ένας εμπνευσμένος επιχειρηματίας δημιουργεί ένα επιτυχημένο δίκτυο που κρατά στον χρόνο, με ευχαριστημένους και πιστούς franchisees, προσωπικό και συνεργάτες, διοικεί μια αλυσίδα με καλή διάθεση, χωρίς γκρίνιες, με έμφαση στην δημιουργικότητα και στην αέναη βελτίωση, προσανατολισμένος στην συνεχή (υπερ)κάλυψη των αναγκών των πελατών του.

Όταν ο στόχος του είναι μόνο το εύκολο και γρήγορο κέρδος,

  • αν είναι τυχερός και διαθέτει κάποιες βασικές γνώσεις (τεχνικές και management) επιτυγχάνει μια γρήγορη ανάπτυξη και μεγιστοποιεί το κέρδος του, καταστρέφοντας τους συνεργάτες του ή στην καλύτερη τους εγκλωβίζει σε μία κατάσταση πολύωρης και επώδυνης αυτο-απασχόλησης, συνεχίζοντας να κερδίζει τα μέγιστα, αφού εξασφάλισε τόσο την επένδυση που καταβάλανε, όσο και την μη αμειβόμενη από αυτόν εργασία τους.

  • αν δεν είναι τυχερός, αν δεν ξεκίνησε την ανάπτυξή του τον σωστό χρόνο ή αν δεν διαθέτει τις αναγκαίες γνώσεις, δημιουργεί ένα μικρό δίκτυο, το οποίο σε λίγους μήνες κατεβάζει ρολά και όλοι είναι χαμένοι.

Όταν ο franchisor χαρακτηρίζεται από δέσμευση για τη δημιουργία ενός υγιούς οργανισμού και ενός δυνατού brand που θα αλλάξει την αγορά,

  • προσανατολίζεται στην πλήρη ικανοποίηση των συνεργατών του (μετόχους, προσωπικό, δικαιοδόχους, εξωτερικούς συνεργάτες, προμηθευτές) και των πελατών του, δημιουργώντας μια αλυσίδα αξίας και αποδόσεων, που ξεκινά από τον κατενθουσιασμένο και πιστό πελάτη.

  • διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη, αποτελεσματικές ικανότητες επικοινωνίας, κατανόηση, ειλικρίνεια, τιμιότητα, αυθεντικότητα, πάθος, όραμα, αξιοπιστία, ταπεινότητα, φιλοδοξία, έμπνευση, ψυχραιμία, αλλά και τεχνικές γνώσεις, όπως και ικανότητες management.

  • είναι άνθρωπος, όπως έχει εύστοχα δηλώσει ο guru του management - Peter Drucker, διαθέτοντας ικανή ευφυία να κατανοεί την πραγματικότητα και να ανιχνεύει τις λεπτομέρειές της.

  • ενστερνίζεται το γεγονός ότι τόσο οι δικές του ικανότητες, όσο και οι ικανότητες του οργανισμού του πρέπει να αναπτύσσονται διαρκώς μέσω πληροφοριών - feedback από την αγορά, με τους δικαιοδόχους να διατηρούν τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την διαδικασία ανατροφοδότησης (growth mindset).

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις βλέψεις του franchisor και τις δικές του ικανότητες, χρειάζεται βοήθεια, τόσο από τη βασική διοικητική ομάδα του, όσο και από τους συμβούλους του και αν επιλέξει τους ανωτέρω σωστούς εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες, οι πιθανότητες για την επιτυχία του – όπως αυτός την ορίζει – αυξάνονται εκθετικά. Έτσι ακριβώς αναδεικνύεται ο άκρως σημαντικός ρόλος των συμβούλων αναφορικά με την καταξίωση του κλάδου, οι οποίοι πέρα από την διαφύλαξη του franchising, προστατεύουν και τους επενδυτές – δικαιοδόχους, που στην τελική αυτοί είναι που ρισκάρουν και χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των αλυσίδων.

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις το δικό σου franchise;

Όλες οι έρευνες της τελευταίας περιόδου, με την σύμφωνη γνώμη των παραγόντων της αγοράς, συνηγορούν ότι ποσοστό της τάξεως του 50% των εργαζομένων σκέφτεται πολύ σοβαρά να αλλάξει επάγγελμα. Πιστεύοντας ότι η εργασιακή ισορροπία θα αργήσει να επανέλθει, διαβλέποντας ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στην υφιστάμενη εργασία τους ή  έχοντας ήδη εγκλωβιστεί σε κατάσταση ανεργίας, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών διερευνά το franchise ως λύση για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν την ιδανική πρόταση franchise:

  • Επένδυση από 25,000 Ευρώ έως 45,000 Ευρώ

  • Απόσβεση μικρότερη των 18 μηνών

  • Μηνιαία αμοιβή τους, με αυτο-απασχόληση από 2,000 Ευρώ έως 3,500 Ευρώ

  • Αναγνωρισμένο brand, για το οποίο να νοιώθουν περήφανοι και να προσελκύει από μόνο του πελάτες

  • Ευχάριστες συνθήκες εργασίας

  • Λύση με το κλειδί στο χέρι, από την εύρεση και κατασκευή του καταστήματός τους και την έκδοση των απαραίτητων αδειών, μέχρι την εύρεση και εκπαίδευση του προσωπικού τους

Το franchising κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής του στη χώρα μας (δηλαδή μετά το 2000) αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις να καταξιωθεί ως το απόλυτο μέσο έκφρασης της επιχειρηματικότητας και σήμερα, για άλλη μια φορά, έρχεται και πάλι αντιμέτωπο με την εαυτό του, να αποδείξει ότι αποτελεί την ιδανική επιλογή για να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση, χωρίς καμία βοήθεια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, συνεχή αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και με λίγους τυχάρπαστους δικαιοπαρόχους που εισβάλλουν κατά περιόδους στην αγορά, χωρίς γνώσεις (ενίοτε ούτε τις στοιχειώδεις), και με μοναδικό τους όραμα να ικανοποιήσουν τις κερδοσκοπικές φιλοδοξίες τους.

Σε κάθε περίπτωση το franchising υπερτερεί και στη νέα εποχή του Covid-19, παρέχοντας εξαιρετικά εχέγγυα επιτυχίας:

  • Οικονομίες κλίμακος που καθορίζουν υψηλότερο μεικτό περιθώριο

  • Πλήρη αρχική υποστήριξη, που συμπιέζει την αρχική επένδυση και μειώνει τον χρόνο εκκίνησης της δραστηριότητας

  • Αναγνωρίσιμο brand και κεντρικές προωθητικές ενέργειες, που αυξάνουν τα έσοδα

  • Συνεχή υποστήριξη και βελτίωση, ώστε το κατάστημα να παραμένει ανταγωνιστικό και επίκαιρο στις αλλαγές των καταναλωτικών συνηθειών

Ανακαλύψτε μια νέα ανατρεπτική στρατηγική ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του franchising, απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας και κατακτείστε την αγορά!